Osmaniye
DOLAR18.234
EURO18.187
ALTIN1007.6

İsmail Kaya "Srebrenitsa soykırımı insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olarak tarihe geçmiştir"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İsmail Kaya "Srebrenitsa soykırımı insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olarak tarihe geçmiştir"
Abone ol

AK Parti Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya “Srebrenitsa soykırımı, kendilerine sığınan masum, korumasız sivillerin eli kanlı katillere teslim edilerek  kadın erkek, genç yaşlı, çocuk  demeden 8 bin 372 kişinin  katliamı ile sonuçlanan, insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olarak tarihe geçmiştir.” dedi.

Kaya, Srebrenitsa soykırımının yıldönümünde yazılı bir basın açıklaması yayınladı.

“11 Temmuz 1995'te gerçekleşen bu üzücü, insanlık dışı olay, dünyanın ve BM Koruma Gücü askerlerinin gözlerinin önünde gerçekleştirilmiştir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yapılan en büyük katliamdır. Ratko Mladiç komutasındaki (Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu) birlikleri Srebrenitsa’ya  girerken Mladiç kameralara şunları diyor “Bugün 11 Temmuz 1995. Sırplar için kutsal bir günün yıl dönümünü kutlamadan önce Sırp Srebrenitsa'dayız. Bu kenti Sırp milletine armağan ediyoruz. Osmanlı’ya karşı gerçekleştirdiğimiz ayaklanmanın anısına, Türklerden öç alma vakti gelmiştir.” Burada Türk dediği ise Bosnalı Müslümanlar elbette. Tam 10000 kişiyi esir alan askerler Mladiç'in emriyle öldürmeye başladılar. 5 gün süren katliamda 8372 kişi öldürüldü. Öldürülen 8 bin 372 kişiden 3 bininin cesedine hâlâ ulaşılamadı. Srebrenitsa katliamı yalnızca Bosna Hersek'te değil, İslam Aleminde, Avrupa da  tüm dünyada acının ve adalet anlayışının sembolü haline gelmiştir. Üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen yok etmek istedikleri millet acının ve adalet anlayışının sembolü olup yüreğimizde yaşamaktalar . Acıları  ve hüzünleri hale tazedir.

Srebrenitsa'nın düşmesinin ardından şehirde yaşayan Müslüman halkın bir kısmının, bugünkü şehitliğin tam karşısında konuşlanan Hollanda askerlerine sığındığını, bir kısmı da orman yolundan Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmayı denemişlerdir.

“Orman yolunu seçenlerin de Hollandalı askerlere sığınanların da kaderi aynı oldu. Yaşanan büyük katliamlar nedeniyle halk arasında ‘ölüm yolu’ olarak da anılan orman yolunu tercih eden binlerce Boşnak, Sırp askerlerin kurduğu pusularda yaşamını yitirdi”

Sırp askerleri cesetleri gömdükten sonra geri dönüp buldozerlerle tekrar çıkarıp kilometrelerce uzağa gömmüşlerdir. Toplu mezarlar bulunmasın diye bölgenin bitki örtüsüne uygun bitkilerle yeşillendirmişlerdir. Toplu mezarların bulunmasında kullanılan uydu resimlerinde manyetik değişkenlik taramasının yapılamaması için mezarların içine metal parçaları bırakmışlardır. Böylesine profesyonelce ve ince hesaplar yapılarak planlanmış bir soykırımda Allah’ın adaletini hesaba katmamışlardır.

Toplu mezarların bulunduğu bölgede cesetlerin toprağı beslemesi sonucunda Artemis adında çiçeklerin oluşmaya başladığı, çiçeklerin çoğalmasıyla birlikte sadece bu bitkiyle beslenen mavi kelebeklerin bölgede hızla çoğaldığı, bu kelebekler sayesinde de toplu mezarlar açığa çıkarılmıştır.

2013 yılı Ak Parti Osmaniye İl Gençlik Kolları Başkanlığı yapmış olduğum dönemde Bosna Hersek’e heyetimiz ile ziyaret gerçekleştirdik. Ziyaretimiz esnasında ki görüşmelerde  halen evladını ya da tanıdığını toprağa verememiş bedenlerine ulaşılamamış binlerce can bulunduğunu ifade ettiler. Hatta çocuklar katliamda annelerine “ Çocukları küçük kurşunla öldürürler değil mi Anne ? diye sorduklarını dile getirdiler. Kelimeler kifayetsiz kalacağı bir andı. Yaşamış olduğum acının tarifi yoktu. Böylesi insanlık dışı hadiselerin bir daha tekrarlanmaması için masum sivilleri eli kanlı katillere teslim eden alçak ve korkakların hak ettiği cezayı alması yönünde  elimizden geleni yapmalıyız.

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılındaki kararında, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinden (ICTY) gelen kanıtlar doğrultusunda, Srebrenitsa ve civarında yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdi. Sırp komutan Ratko Mladic,  görülen davada, aralarında Srebrenitsa soykırımının da bulunduğu birçok suçtan müebbet hapse mahkum edildi. Aynı mahkeme, 2016'daki kararında ise Bosnalı Sırpların savaş dönemindeki eski lideri Radovan Karadzic'e Srebrenitsa soykırımı dahil 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası verdi. Farklı mahkemelerde görülen "Srebrenitsa" davalarında bugüne kadar 45 Sırp, toplam 699 yıl hapis cezası aldı.

Bosna Katliamın da  yaşanan soykırımı unutturmaya, inkar etmeye , hafife almaya yönelik ideolojik yaklaşım ve çabalar olabilir. Ancak buna müsaade etmeyeceğiz

Dünyaya baktığımızda aynı apartmanı, aynı işyerini, aynı pazarı, aynı sokağı,  hatta şehri ve ülkeyi paylaşan insanları birbirine düşüren çıkarcı, fesat  ırkçı, İslamofobik ve etnik nefreti körükleyen ideolojilerin yaygınlık kazandığını görmekteyiz. Bunun önüne geçilmesi için  çalışmalar yapmamız gerekmektedir.

Geçmişte  Avrupa’nın göbeğinde tüm dünya ve BM askerlerinin gözü önünde gerçekleşen katliama duyarsız kalan insanlara inat , günümüzde Bosna Hersek halkı  komşularıyla barış ve huzur içinde bir arada yaşamaktalar.

Bosna Halkı, acılarına, yaşamış oldukları tüm adaletsizliğe ve  hukuksuzluğa  rağmen sergiledikleri özverili çabalar gerçekten takdire şayandır. Gelenek, görenek, kültür, etnik yapısını  muhafaza ederek,  barışa gölge düşürmeye çalışanlara ve eli kanlı katillere en güzel cevabı vermektedirler.

Bu vesileyle, İnsanlık tarihinin en utanç verici hadiselerinden biri olarak nitelendiren Bosna Katliamında  hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, şehitlerin yakınlarına ve Bosna halkına sabırlar diliyorum." dedi.

Basın Bülteni 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şehit Piyade Astsubay Cihan Çifcibaşı, Son Yolculuğuna UğurlandıÖnceki Haber

Şehit Piyade Astsubay Cihan Çifcibaşı, S...

Vali Dr. Erdinç Yılmaz'ın bayrak hassasiyetiSonraki Haber

Vali Dr. Erdinç Yılmaz'ın bayrak hassasi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar