Vali Dr. Erdinç Yılmaz, 6 Şubat depreminin ardından ilimizde yapılan çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
Vali Dr. Erdinç Yılmaz, 6 Şubat depreminin ardından ilimizde yapılan çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
Basın mensupları ile bir süre sohbet eden Vali Yılmaz, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve sonrasında öğlen saatlerinde 7.6 şiddetinde yaşanan depremden Osmaniye’nin de çok etkilendiğini belirterek, “Bu deprem esnasında çok sayıda bina yıkıldı. Toplamda 687 binanın yıkıldığını tespit ettik. Acil yıkılacak 488 bina tespit ettik. Bunların yıkımını yaptık, enkazını kaldırdık. O yıkılanların enkazını kaldırdık. 10 bin civarında ağır hasarlı binamız var. Bunların da ihalesini yaptık sözleşmesini imzaladık. Doksan gün süre verdik. Doksan gün içinde üç ay içinde tamamen bu görüntüden ilimizi kurtarmak istiyoruz inşallah. Bu süreçte tabii ilk andan itibaren devletimiz gerçekten iyi organize oldu.” dedi. Koordinatör Bakan olarak Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Koordinatör Valiler olarak Balıkesir ve Niğde Valilerinin ilimize depremin hemen ardından geldiklerini belirten Vali Yılmaz, depremden yarım saat sonra hemen kriz merkezini topladığını ve tüm kurumlarımızla birlikte çalışmalara hızlı bir şekilde başlandığını söyledi.
Vali Yılmaz, sözlerinin devamında deprem sonrasında yıkılan binaların hangisinde vatandaşın olduğu yönünde hızlı bir şekilde tespit çalışması yapıldığını ve 83 binada vatandaşımızın olabileceğini belirlediklerini ifade ederek, "Depremde 1010 vatandaşımızı kaybettik. Çok ağır bir yıkım yaşadık. Deprem bizi gerçekten çok ağır vurdu. Tabii biz şimdi bir Hatay'a göre Kahramanmaraş'a, Adıyaman'a göre Malatya'ya göre daha iyiyiz ama bizi de normalde bakıldığında çok ciddi etkiledi. Eğer sadece deprem bizim burada olsa merkez üssü bizim burası olsaydı Türkiye burada olurdu. Ama oralardaki yıkım tabi çok daha büyük.” diye konuştu.
Dünyanın en büyük felaketlerinden birini yaşadığımızı belirten Vali Yılmaz, “Şunun hepimiz farkındayız ki dünyanın gerçekten görebileceği en büyük felaketten birini yaşadık. 500 yıl önce olmuş bir depremse, 500 yıl sonra biz yaşadık. Ama bu süreçte gerçekten Devletimiz çok iyi bir mücadele verdi. İlk günden itibaren çadırlarımız kuruldu. 48 Bin vatandaşımıza ilk günden itibaren yeme, içme, barınma imkanı sağladık. 28 çadır kent kurduk birkaç gün içinde."dedi. Konteyner Kentin de oluşturulduğunu ifade eden Vali Yılmaz, 2102 konteynırın yerleştiğini, yaklaşık yarısına vatandaşların yerleştiğini, yerleştirme çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, Türkiye'nin en büyük konteyner kenti olduğunu ve burada ihtiyaç duyulabilecek her donatının mevcut olduğunu belirtti. Vali Yılmaz sözlerine şöyle devam etti, "Cevdetiye’nin hemen üstünde bin tane prefabrik konut yapıyoruz. Bunun da altyapısını biz yapıyoruz. Avrupa Birliği ile çalışan bir şirket. Avrupa Birliği'nden hibe şeklinde alıyor. Çelik yapı üzerine kurulacak. Üç katlı, çok güzel yaklaşık doksan sekiz metrekare bir alana sahip prefabrik konutlarımız olacak. Tamamladığımızda merkezinde de çarşı merkezi oluşturacağız. Ayrıca tabii on bir bin altı yüz konutluk kalıcı konutlarımızın yapımına başladık. Hızlı bir şekilde devam ediyor. Birçok binanın kabası tamamlanmak üzere, hızlı bir şekilde devam ediyor” dedi. Depremin ardından vatandaşlarımızın ihtiyaç duyabilecekleri her şeyin karşılanması için ilk andan itibaren çalıştıklarını da belirten Vali Yılmaz, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Vali Yılmaz, yaşadığımız felaketin olağanüstü bir felaket olduğunu belirterek, "Depremde hayatını kaybeden başta Osmaniyeli hemşehrilerimiz olmak üzere bütün vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun."diyerek sözlerine son verdi.
Yorum Yazın